Borderline -leva med en diagnos

2010-05-31
13:15:54

'
Och varför kom den där gamla känslan tillbaka? jag trodde att jag hade blivit av med den. Eller jag trodde att jag hade lyckats gräva ner den tillräckligt långt ner så att den inte skulle kunna ta sig tillbaka igen. jag visste att den fanns där, men jag trodde att den hade blivit så liten och ynklig så att det inte skulle kunna göra lika ont om den nu skulle lyckas ta sig tillbaka. och nu är den där den brukar, och det gör lika ont som förut.

Det spelar ju ingen roll hur lång tid det tar, för tiden läker inga sår. Och det spelar ingen roll hur många gånger jag försöker övertala mig själv och alla andra att det är över. Bara ett minne. bara något att tänka tillbaka till när det känns lite ensamt. Det spelar ingen roll hur många mål jag sätter upp eller hur många framsteg jag gör. Det spelar ingen roll, för jag är fast. jag är så fast man kan vara. Tillbaka i spindelnätet.

Och varför egentligen? Varför ska denna onödiga känsla, längtan och värk leva kvar i mitt liv? Jag vill inte ha något utav det längre, jag vill bara hitta mig själv och veta att jag klarar mig på egen hand. Jag vill inte tänka de där tankarna. Jag vill inte säga till mina vänner att det inte alls betyder lika mycket längre, när jag vet att det betyder exakt lika mycket som det gjorde förut. Jag vill inte leva på lögner. Så varför kan inte allt bara försvinna? Varför håller jag mig kvar, när jag vet att det ändå aldrig kommer leda till något gott? Det gör bara ont.

Och jag kan se i era ansikten hur patetiskt ni tycker att allt är. Jag kan se att ni har tröttnat och önskar att det hade ett slut, så jag lider med er, för att ni tvingas se på. Jag försöker tänka mig för så att jag inte tar upp ämnet, ger ifrån mig ett leende och säger att allt är okej. För det är okej, men det är inte bra.

Jag vet ännu inte hur det känns att vara hel.-

2010-05-29
10:19:00

självskadebeteende
När folk hör ordet "självskadebeteende" tänker de oftast på en människa som skär sig någonstans på kroppen.
Men är inte bara det, det finns så mycket annat. Allt man gör mot sig själv, psykiskt & fysiskt som kropp och själ tar skada utav är självskadebeteende. Men det måste finnas en grundläggande tanke bakom såklart, att man gör det för att straffa sig själv, för att känna fysisk smärta istället för psykisk, för att minska ångesten, det kan inte bara vara att man skadar sig själv medvetet för att man tycker att det är kul.
Det kallas väl sadism eller machosism (?). Något sådant.

När jag var liten så tänkte jag själv så, att när man skadar sig själv genom att skära sig så har man ett självskadebeteende, men jag tänkte inte på att det fanns andra saker som "räknades" in. Inte förrän jag läste på om ämnet så förståd jag vad det innebar. Jag skar mig i armarna. Jag slutade motionera för att jag visste att det var dåligt för mig. Jag började äta godis & chips varje dag. Jag började dricka Coca-Cola varje dag - mer och mer genom åren - för att det inte var bra för mig, tillslut blev jag beroende. Jag började äta mer, mer & sen ännu mer. Eller så åt jag ingenting på hela dagen.
För att straffa mig själv.
Mina självkadebeteende år;

Allt började när jag började i årskurs 6. Det började med att jag slutade motionera. Jag slutade vara med på idrotten och slutade på handbollen - orsaken var att jag blev mobbad inom laget men efter det så motionerade jag ingenting och det förstärkte känslan av att vilja skada mig själv. Eftersom de mobbade mig måste jag vara en tönt, eftersom det var det de visade att jag var. Började äta godis och/eller chips varje dag. Sen började jag dricka Coca-Cola, det började inte med ett sätt att skada mig själv utan det var på helgerna som jag köpte det men sen blev det mitt i veckan med, tillsut varje dag för jag kände behov av att ha det. Om jag inte drack Cola på 1 dag så började mina händer skaka och jag fick humörsvägningar. Jag blev beroende. Drack varje dag, jag drack 2 glas cola varje dag i början, för det räckte.

I årskurs 7 började jag behöva mer Cola. Det blev 2 L varje dag. Nu räckte det, för stunden.  Nu kom maten in i bilden också. Jag började tröstäta. Blev skoltrött. Skolkade månader i sträck. Jag började även skära mig i handleden. Jag mådde så dåligt psykiskt att jag ville få bort tankarna och det hjälpte när jag skar mig, för stunden för sen kom tankarna och känslorna tillbaka. Skar mig igen. Och så höll det på. Jag insåg även att jag var beroende utav Cola, jag erkände det och ville sluta. Och det gjorde jag. Över sommaren drack jag bara 1 glas cola - på Gröna Lund.

I årskurs 8 - jag slutade skära mig. Jag började dricka Cola igen. Jag tröståt oftare och mer. Jag åt större portioner - utan grönsaker - för grönsaker är ju nyttigt så det tog jag bort. Började röka. Eller försökte iallafall. Slutade röka för jag tänkte att jag inte ville bli som pappa. Jag hann aldrig bli beroende för jag slutade i tid.

I årskurs 9 - första terminen i 9:an var allt som vanligt. Jag fortsatte med Cola, tröstätning, ingen motion och äta mer onyttigt. Andra terminen i 9:an - började må bra psykiskt. Jag tror att jag började må bra psykiskt för att jag visste att det var sista terminen och att jag skulle slippa Ribbyskolan efter det, och sen skulle det bli gymnasiet. Omvårdnadsprogrammet - fast det visste jag inte då, men jag hoppades. Även fast jag började må bättre psykiskt så fortsatte jag med mitt självskadebeteende.

Slutade 9:an - kunde inte varit lyckligare. Fick reda på att jag skulle få gå omvårdnadsprogrammet - jag grät av lycka -äntligen skulle det bli något bra i mitt liv. Något jag vill, något jag tycker om. Något som passar mig som handen i handsken.

Började 1:an - första terminen var bra. Sedan andra terminen började jag må dåligt psykiskt igen. Började gå hos en kurator på Ungdomsmottagningen. Jag insåg att gymnasiet var skola det också, blev skoltrött igen. Blev arg på mig själv för att jag inte skötte skolan som jag skulle, det var ju så kul och jag trivdes på själva omvårdnadsprogrammet. Det var verkligen jag.
Men jag var så skoltrött att jag inte orkade gå, sedan var det den sociala biten - min socialfobi blev värre. Har haft socialfobi sedan 6:an - eller ja, den började "visa sig" då. Men tog en drastiskt vändning andra terminen i ettan, till det värre. Jag tror att det var då jag fick min depression som jag har än idag.

I 2:an på gymnasiet - fortsatte med mina självskadebeteenden. Gick på BUP detta år för att kuratorn på Ungdomsmottagning hade fixat det. Mådde sämre psykiskt och socialfobin blev värre.
Skolkade ibland för att jag visste att det var dåligt för mig, för då skulle jag inte få mina betyg och då skulle jag inte kunna ta studenten, vilket jag så gärna vill, men inte tycker att jag förtjänar. Så för att hindra mig själv från att ta studenten - skolkade jag.  Fick reda på att jag måste gå om. Blev arg på mig själv och tyckte att jag förtjänade det.

Sommaren mellan "gamla" 2:an och "nya" 2:an slutade jag dricka Cola. 5 juli för att vara exakt. Slutade på BUP för att jag blev 18 år.
Började sedan om årskurs 2. Fortsatte med mina självskadebeteenden. Började sen på Hälsostudion - istället för Idrott med resten av klassen då jag inte klarade av det pga. min sociala fobi.
Började tycka att det var kul -och jag gick dit. Tränade. Så man kan säga att jag slutade med ett till självskadebeteende - men jag motionerar fortfarande inte hemma så helt borta är det inte.

Och nu sitter jag här idag - andra terminen i 2:an är snart slut. Snart har det gått 1 år sedan jag slutade med Coca-Cola, visst har jag haft mina snesteg. Men det tycker jag hör till. Huvudsaken är ju att jag inte har fallit tillbaka i beroendet. Och prövade dricka Cola, och tyckte att det smakade skit och bara det är positivt!
Jag har börjat träna - 1 gång i veckan. Det är iallafall en början. Jag har börjat gå hos en kurator igen.
Jag ska till en dietist. Maten är fortfarande ett stort problem. Godis och Chips med. Det har jag inte slutat med.
Men måste säga att jag är på god väg bort från ett liv utav självskadebeteende. Har slutat med Cola, börjat motionera 1 gång i veckan och börjat gå hos skolkurator. Det är ju steg i rätt riktning.

Det jag ville få ut av det här inlägget var att få ut min frustration över att människor tror att självskadebeteende bara är en sak, skära sig. Ville berätta att det inte är så. Och ville också se mina självskadebeteende svart på vitt som man säger!

Nu ska jag äta frukost.

J

2010-05-28
18:20:51

varför frågar jag ens?....
Ska jag vara duktig imorgon och träna?
Alla svarar självklart.

Varför fråga när man vet svaret ?! - det är väl bara o göra det.
No thinking. Just do it.
Träna på fritiden är inget jag gör - men måste börja med det så jag får VG i Idrott!
Läraren har sagt att om jag förbättrar min hälsa - genom motion och bättre kost så får jag VG i slutbetyg =)
Så jag behöver motivation, mer motivation än VG i betyg. För det handlar om en ändrad livsstil.
Ge mig motivation people!

Jag är superduperäckligtjättemycket trött. Det var väl inget ovanligt? Det är nog det jag skriver mest -jag är trött.
Men jag är alltid trött. Varje morgon när jag vaknar så känns det som om jag inte har sovit någonting alls, är lika trött som jag var när jag somnade helt enkelt.
Trötthet är ett symtom på depression.


Nu ska jag äta. Sedan duscha - så kanske jag känner mig som en människa igen. En patetisk människa.

Mina pengar på mobilen börjar ta slut, så om jag inte svarar beror det på det ;)
Hörs!

2010-05-27
14:58:22

min vän<3
Ser med ömhet på dig min vän,
du har gett mig hopp igen,
du är allt en vän kan vara,
och jag hoppas att vi detta kan klara.

Ser med förundran på dig min vän,
du har gett mig livslust igen,
tillsammans kan vi nog ordna upp allt.
Vi tänder en brasa när det blir kallt.

Ser med kärlek på dig min vän,
nu vågar jag visa känslor igen,
du har fått mig att våga leva,
nu slipper jag bara överleva.

Ser med beundran på dig min vän,
du backar inte, utan försöker om igen,
du tror visst att tron kan övervinna allt,
med dig vill jag vara när det blåser kallt.

Du är min vän, en äkta vän,
beredd att försöka igen och igen.

Johanna & Emelie - det är du & jag, bästa vänner föralltid<3

2010-05-26
12:37:16

dubbel suck
Vad fan ska jag sitta i skolan för när jag är klar med allting?!
Jag sitter i skolan och gör ingenting och det är ju onödigt, visst?

Det är skitskönt och vara klar med allting, men det är ju mindre kul att bara sitta och inte göra någonting "/

Jag har egentligen slutat för idag, fick reda på valen vi gjorde till trean, ind. valen - jag valde Historia och det fick jag, sedan valde jag Alternativ Medicin + Folkhälsa och det fick jag också!
Men jag kan inte åka hem för att jag ska till skolläkraen kl 14:00, så jag får sitta här och vänta. Alltid lika kul! NOT.
2010-05-25
11:38:59

Bam Bam BZAM
Hallo!
Sitter i hemvisten och väntar på Ellinor som är inne hos läraren för att få veta vad hon får i betyg, sedan ska vi äta lunch - kycklingsallad har jag hört att det är!
Jag har varit hos kuratorn idag, men inte den tid jag skulle haft, det hände något akut så det blev senare och ändå var hon försenad men så är det=) hade ändå ingenting för mig så för mig spelade det ingen roll ;)
Vi gick igenom det jag hade med mig - svar från frågorna från arbetsboken som jag håller på med, boken jag fått låna utav henne. Boken heter Dr. Dan Allender - Kränkt som barn, sårad för livet?.

De frågorna jag svarat på visste jag redan lix, det var inget nytt men de frågorna som kommer nu har jag kanske inte gått igenom lix, vi får se vi får se!

Nej nu ska vi gå och äta, ses!

2010-05-24
10:46:22

kärlek<3
SNYGGA <3


2010-05-22
11:52:28

Westlife svarar på frågor från fans!


Jag såg den här för länge sedan, älskar´t! Men vill se den igen!

Åh jag vill kunna höra vad de säger, hatar att det inte finns något ljud på denna data "/
DET SUGER. Har inte kunnat titta på youtube på månader för att det inte finns något ljud :(

2010-05-21
20:15:53

om äcklet nr1
Att önska livet ur någon är allvarligt.
Men att önska livet ur dig, spelar verkligen ingen roll. Du är inte värd någonting, ändå lägger jag ner min tid på dig. Jag hatar dig.
Varför lägger jag ner min tid på dig?
Jag fattar det inte?
Om det är någon som inte är värd att ens tänkas på så är det du.

2010-05-21
20:01:10

min dröm
Har redan publicerat denna dikt men gör det igen!
Dikten skrev jag för att reflektera över en dröm jag drömmer väldigt ofta!

Min Dröm

Jag skär mig över allt.
Till slut ligger jag på golvet i stora pölar av blod.
Jag ser nån som kommer emot mig,
sen hör jag en röst som säger förlåt....
Det är Emelie!
Hon sätter sig ner bredvid mig och tar min hand i sin.
Sen hör jag ett sista förlåt..
För nu är det slut!

2010-05-21
19:58:03

ny kategori
Halloj!
Jag tänkte göra en ny kategori som heter "Dikter". Jag har tänkt på det ett tag nu, men ganska nyligen pratade jag med Ellinor och jag visade henne min diktbok, och hon tyckte också att jag skulle göra det,  så nu ska jag göra det =)
Yes Yes Yes!

2010-05-20
13:13:31

resultat
Nu har jag fått reda på vad jag fick på hemskrivningen om sjukdomar! Jag fick VG+ ! Jag hade skrivit för lite om parkinson sjukdom men det jag hade skrivit var bra. Hon sa att jag hade skrivit för lite om vissa saker, och vissa saker hade jag skrivit jättebra om ! men jag är nöjd, vg + är ju bra!

Sedan provet jag hade i måndags, "det normala åldrandet", som jag trodde skulle vara på onsdag, det fick vi också reda på idag! Jag trodde ju att jag skulle få IG, eftersom jag trodde att jag skulle ha två dagar till på mig att träna, men som sagt var det hade jag inte.
Jag fick MVG. :O
Och jag som trodde jag skulle få IG, och så fick jag MVG!

2010-05-20
09:28:57

AOUCH
Det blev 2 par nya skor xD Ett par converse och ett par svarta klackaskor !
Nya skor gör ont "/ skavsår nästa^^

På det sättet gillar jag inte nya skor, det tar en stund innan de är sköna, stackars mina tår^^

2010-05-19
09:13:17

KULT
Detta är KULT mina vänner :

Elvis Presley - Suspisious Mind <3
KLOCKRENT!

2010-05-18
09:05:45

YEEEEAAAAS!
Jag vet inte om ni kommer ihåg att jag skrivit om att vi skulle lämna in en hemskrivning för VG & MVG om sjukdomarna som vi hade prov i?!
Om inte så vet ni det nu, så för att komma till saken så ska vi få reda på den här veckan vad vi fick för något xD
Tror vi ska få reda på det på torsdag men min lärare sa nu att hon hade tittat på den och hon sa att den var jättebra! Hon sa också att jag har utvecklats mycket mer, så jag borde ju få minst VG ;)
IIIIHHH jag är så glad, fastän om jag inte frå MVG, som jag vill ha, så är det ju jättebra om jag kan få VG och ett sånt fint beröm =)
Men vi får se vad jag får för betyg =)


Jag vill ta körkort! Tänk vad skönt och ha ett körkort?!
Jag känner att det vore jättbra och kul och ha, men varför ska det vara så jävla dyrt att ta körkort?!
Har ju inte ens börjat övningsköra "/

Vad ska jag göra, kan inte pengar ramla ner i min ficka så att jag kan ta körkort?!

2010-05-17
12:27:33

typiskt
FAN FAN FAN.
Vi har prov idag, "det normala åldrandet" - men jag trodde att vi hade det på onsdag!

FAN FAN FAN.

Jag var så bombsäker. jag säger det igen - FAN.
Jag kommer faila totalt.
Håll tummarna - då kanske jag klarar provet iallastefall ^^

Baj Baj!

2010-05-15
11:38:55

du betyder <3
And through it all
I’ll be right beside you
Standing here with open arms.
Through hopelessness and darkest days.
When you’re tired and you stumble I will carry you.
You’ll never be alone.

<3

2010-05-14
15:24:09

IKEA
Har varit på IKEA idag, handlade för 830 kr ! Det blev idag istället för det passade bättre ;)

Hade 700 kr i presentkort, som jag fick av syster Yennie i julas!Jag köpte sängkläder - 2 set påslakan+örngott, och 2 st underlakan =)

Sedan köpte jag en stor rosa handduk till mig =)

Och två små badhanddukar, lila! =)

 

 

Hej hej!


2010-05-14
11:26:15

!
Jag saknar min bästa vän :( <3

PORR!

<3

2010-05-13
14:50:18

smajl
För att jag har på mig mina nya kläder idag =)
Känner mig lite somrig idag - så glädjen är på topp!
Det kan ju också bero på att vi har långledigt för att det är Krisi Himmelfärdsdag eller vad det heter^^

Jag hade tänkt spela lite the sims nu & sedan äta lite mat ^^
På lördag ska jag till IKEA! Köpa sängkläder för presentkortet jag fick av syster xD


S
yster har haft värkar hela natten, så vi får se om bebisen kommer snart eller om värkarna slutar!
Hoppas bebisen får stanna lite längre, det är ju inte beräknat förräns i juni, 12 juni!

See ya!

2010-05-11
14:06:45

dagens ord
Frustrerande var ordet.

Frustrerande.

2010-05-08
12:25:34

Ett blogginlägg till Emelie! <3
Jag fick en panikattack imorse. Saknar dig så mycket.
<3Du är min energikälla, du ger mig energi att vilja leva. Utan dig skulle jag inte leva. Du är min ängel, du lyser upp mina dagar, du gör mitt liv värt att leva. När jag mår som dåligast finns du där för mig, gör mig levande. När jag har mått dåligt har du ALLTID räckt ut en hjälpande hand, jag har fått gråta mot din axel. Vi kan prata om absolut allt och lite till. Ingen älskar dig mer än mig.
Jag menar det verkligen, du är anledningen till att jag kämpar, min kärlek till dig är så djup och det är för din skull jag kämpar, inte för mig. Din kärlek får mig att må bra, du får mig att le, du får mig att skratta. Alla våra minnen, alla våra telefonsamtal, alla våra skämt, både bra och dåliga, våran humor. Det går inte att beskriva. Vi har våra olikheter men kärleken är starkare än allt annat!

Jag älskar dig föralltid hjärtat, och jag kommer alltid att finnas där för dig. Om någon skulle såra dig så skulle jag göra dig glad igen, ingen får såra dig hjärtat, utan att råka ut för mig, det lovar jag!
Lillsyrran, jag kommer vaka över dig när jag dör, för jag ska dö före dig, inte nu, men sen, jag kan inte leva utan dig, därför ska jag dö först. Jag kan inte tänka mig ett liv utan dig, det går egentligen inte att förklara hur mycket jag älskar dig!

Jag älskar dig för mycket för att försvinna, du betyder mycket för mig, och hade du inte funnits så skulle jag inte ha något att leva för. Tack för att du visar mig din kärlek och för att du älskar mig! <3Lilla hjärtat, jag tänker på dig hela tiden och du måste veta hur mycket jag älskar dig min bästa vän<3

2010-05-07
08:48:57

<3


Tillsammans så klarar vi av allt hjärtat <3

2010-05-04
14:26:33

t-day
Hej Hallå !

Sitter i skolan och ska göra en uppsats om ett land, jag valde Irland såklart, och jag känner mig ganska klar, och jag är jättetrött. Det var ju inge ovanligt att jag är trött, det är jag ju alltid. Jag fattar inte egentligen hur jag kan vara så trött, jag sover ju bra. Jag går alltid och lägger mig i tid, när det är skoldag, på helger blir det oftast tidigt också, beroende på vad man gör. Är Emelie hemma hos mig så blir det ju sent, haha men jag sover ju bra annars och när det blir sådär någon gång i bland, det ska ju inte påverka så där, så jag fattar inte varför jag är trött hela tiden.
Idag åt jag lunch med Ellinor, som nu äntligen är tillbaka i skolan igen efter praktik ! =)
Hon e go´ hon! <3

Innan lunch så var jag hos skolkuratorn. Jag fick papper förra veckan av henne som jag skulle fylla i och jag tog med mig de idag och vi gick igenom dem. Jag har en depression. Det finns tre olika nivåer av en depression, låg,mild,svår. Jag har mild depression enligt papprerna. Hon kallar alla sexuella handlingar mot någon annas vilja för våldtäckt. men även misshandel och verbala trakasserier. När vi gick igenom papprerna och kom till en utav frågorna, kommer inte ihåg vilken av dem, jo juste, om matvanor, och då började vi prata om min övervikt och vad jag tycker och tänker om det så sa jag "jag vet att jag är överviktig med jag vill inte fokusera på det just nu. jag vill fokusera på att må bra". Då frågade hon mig om jag kan ändra på min övervikt, då sa jag ja. Då frågade hon mig om jag kan ändra på de sexuella trauman jag varit med om, då sa jag nej. Och det var det hon ville komma fram till, jag fokuserar på att må bra, då menade jag de sexuella trauma, men jag fokuserar på något som jag inte kan förändra, istället för att fokusera på något jag kan. Men båda två sakerna har med självkänsla att göra. Båda två sakerna har förstört min självkänsla, jag har 0% självkänsla. Och då började jag gråta. Hon frågade flera gånger vad det var jag kunde förändra, sexuella trauman eller övervikten, för att få mig att förstå.
Och vi pratade om min sociala fobi, hade fått fylla i papper om även det, och att fylla i papprerna var väldigt...hittar inte ord för det. Men det blev mer verkligt på något sätt. Att se på papper liksom. Det är mer handikappande än vad jag förstått.
Hon sa att jag redan har varit i helvetet. Och det har jag. Och då sa jag att det ibland känns som om jag fortfarande är där. Och hon sa att det är vanligt. Anledningen till att hon sa att jag redan har varit i helvetet är att jag tycker att det är jobbigt att vara i skolan, på offentliga platser överhuvudtaget, men det är ingenting jämfört med vart jag redan har varit, i helvetet. Ingenting kan bli värre än det.
Orkar inte skriva mer nu, men det blev väldigt jobbigt där ett tag.

Nästa gång ska vi prata om det sexuella trauman jag varit med om. Ska dit på tisdag igen.
Istället för att åka till Säter, rättpsyk, med klassen ska jag få vara i skolan istället och läsa om det på datan. Kände att det skulle bli för mycket om jag ska sitta på en buss flera timmar, gå runt där i flera timmar och sen sitta på bussen igen i flera timmar. It´s too much - too soon.

Men ska ha keramik kl 15:00 så nu ska jag fortsätta med mitt arbete om Irland. Läsa igenom och sånt!
See ya later aligator.